EenmanszaakOp deze pagina informeert dé Financial Lease Makelaar u in het kort over één van de meest gekozen ondernemingsvormen: De eenmanszaak. Deze ondernemingen worden altijd door één persoon gedreven. Een zelfstandig beroep die als eenmanszaak door het leven gaat is bijvoorbeeld die van huisarts, notaris of timmerman. Maar ook indien u de enige eigenaar van een onderneming bent en dus geen zelfstandig beroept uitoefent. U kan bijvoorbeeld ook een eenmanszaak hebben en tegelijk personeel in dienst hebben.

U bent direct vanaf de start van uw onderneming ondernemer voor de inkomstenbelasting, indien de eisen voor het ondernemerschap allemaal van toepassing zijn op u. In dat geval kunt u ook profiteren van diverse bijzondere regelingen die alleen gelden voor ondernemers. Maar de btw-regels zijn in dat geval ook van toepassing op u. U bent immers tevens ondernemer voor de btw. Heeft u een eenmanszaak en wilt u personeel in dienst nemen? In dat geval moet u loonheffingen afdragen.

Belangrijk voor u om te weten is dat de eenmanszaak géén rechtspersoon is. Concreet betekent dit voor u als zelfstandig ondernemer dat u zelf aansprakelijk bent voor eventuele schulden van uw onderneming.

Belangrijke verzekeringen voor ondernemingen

Naast een goede autoverzekering is het tevens belangrijk om andere verzekeringen goed op orde te hebben. Overweeg bijvoorbeeld om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Regel uw eigen ziektekosten goed maar sluit ook altijd een AOV verzekering af. Deze verzekering zorgt voor voldoende inkomen als u niet meer kan werken. U kunt zich tevens verzekeren tegen ziekteverzuim van uw werknemers met de z.g. verzuimverzekering.

« Terug