Wat Is Een ZZP'er?Dé Financial Lease Makelaar wil u graag van harte feliciteren met de keuze om ondernemer te worden. Maar voor welke rechtsvorm kiest u? Als u zelfstandig ondernemer wilt worden, dan kunt u o.a. kiezen voor het ZZP'erschap.

Wat is een ZZP'er?

Een ZZP'er is een ondernemer die in principe geen personeel in dienst heeft. Een Zelfstandige Zonder Personeel dus. U bent pas ZZP'er wanneer de Belastingdienst u volledig ziet als ondernemer. Dat betekent dat u winst moet kunnen verwachten en dat de activiteiten zich moeten afspelen in het z.g. 'economische verkeer'. Pas dan bent u volledig ondernemer of te wel: Ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar er is meer waaraan u moet voldoen dan alleen winst nastreven om ZZP'er te kunnen worden. Dit zijn, volgens de Belastingdienst, de belangrijkste criteria:

 • u werkt zelfstandig aan de inrichting en uitvoering van uw werkzaamheden;
 • de werkzaamheden die u doet zijn voor eigen rekening en risico;
 • uw bedrijfsvoering en werkzaamheden moeten gericht zijn op het maken van winst;
 • het ondernemerschap moet u bekendmaken (bijvoorbeeld d.m.v. een eigen website);
 • u moet altijd streven naar meerdere opdrachtgevers.

Wat is het verschil tussen een ZZP'er, freelancer en eenmanszaak?

Wat zijn de verschillen tussen een ZZP'er en een freelancer of eenmanszaak? Dat is een lastige... Want deze drie begrippen worden namelijk gebruikt om de groep met kleine ondernemers aan te duiden. Een paar dingen zijn zeker: U bent als freelancer meestal een ZZP'er. Maar u hoeft als ZZP'er niet perse een freelancer te zijn. Overigens hebben vrijwel alle freelancers een eenmanszaak. Maar dat gaat niet op voor iedere freelancer.

Daarbij worden de meeste eenmanszaken gerund door ZZP'ers. Maar een freelancer hoeft niet te kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm. Zo zijn er ook freelancers die kiezen voor een vof, maatschap of BV als rechtsvorm. Volgt u ons nog?

Niet elke zelfstandige zonder personeel is ZZP'er

De criteria waaraan een ZZP'er moet voldoen om daadwerkelijk door officiële instanties als ZZP'er te worden beschouwd zijn erg vaag. Zo spreekt het EIM over een "groep zelfstandigen die zich tussen zelfstandigheid en werknemerschap bewegen". Het is zelfs zo dat een zelfstandige zonder personeel die een tabakszaak heeft/runt, door verscheidene instanties (zoals het UWV, MKB en diverse vakbonden) niet wordt beschouwd als ZZP'er.

Om er zeker van te zijn dat u door officiële instanties én door de Belastingdienst erkend wordt als volwaardige zelfstandige zonder personeel, moet u in het algemeen voldoen aan de kenmerken die we hieronder beschrijven.

Wanneer bent u WEL een zelfstandige zonder personeel?

 • Als u geen personeel in dienst heeft (er zijn echter óók ZZP'ers met personeel);
 • Indien u niet in de detailhandel actief bent;
 • U heeft meerdere opdrachtgevers;
 • U wordt door opdrachtgevers betaald per opdracht;
 • U heeft een beperkte eigen bedrijfsruimte of geen bedrijfsruimte;
 • U doet werk dat doorgaans in een dienstverband wordt verricht;
 • U werkt na opdrachtverstrekking, dus nooit op eigen initiatief;
 • Het risico en verantwoording voor de werkzaamheden die u doet, die draagt u zelf;
 • U brengt eigen vaardigheden en kennis in;
 • U zult niet (of nauwelijks) investeren in grond/gebouwen;
 • Klantenwerving is niet uw belangrijkste taak. Wel doet u aan acquisitie en/of marketing.

Hoe ZZP'er worden?

U begrijpt dus dat het belangrijk is om te bedenken wat voor soort ZZP'er u wilt worden. Op de website van de Kamer van Koophandel kunt u terecht voor alle belangrijke informatie omtrent het opzetten van een eigen zaak. Maar hoe wordt u ZZP'er? U bedenkt een naam voor uw eenmanszaak en u schrijft zich daarmee in bij de Kamer van Koophandel (KvK). U richt via hen een eenmanszaak op als rechtsvorm. Ga daarvoor langs bij een KvK in uw eigen regio.

Zorg ervoor dat u een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Vervolgens nemen ze uw aanvraag als eenmanszaak mee in het Handelsregister. Vanaf dat moment mag u zaken doen.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als u als ZZP'er door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan kunt u profiteren van een aantal voordelen. Zo kunt u uw btw-kosten aftrekken van de btw die u ontvangt van uw opdrachtgevers.

Startersaftrek

Daarnaast heeft u als startende ZZP'er recht op startersaftrek en mogelijk ook op investeringsaftrek. U dient daarvoor wél te voldoen aan het urencriterium (jaarlijks moet u kunnen aantonen dat u minimaal 1225 uur besteed aan uw onderneming).

Boekhouding 

We raden vooral startende ondernemers aan om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder - administratiekantoor. Deze weet exact waar u recht op heeft.

Belangrijke verzekeringen voor Zelfstandigen Zonder Personeel

 • Autoverzekering;
 • Rechtsbijstandsverzekering;
 • Aansprakelijkheidsverzekering;
 • AOV verzekering.

Financial lease voor startende ondernemers

Als startende ondernemer kunt u waarschijnlijk niet zonder een goede auto of bedrijfswagen. Deze heeft u nodig om klanten op locatie te bezoeken, om goederen te vervoeren of voor andere zaken gerelateerd aan uw beroep of werkzaamheden. Hoe financiert u een auto als starter? Via ons kunt u een goedkope ZZP lease aanvragen. Dit is financial lease maar dan voor startende ondernemers.

Wilt u uw auto zakelijk gebruiken? Kies dan voor een btw auto. Wilt u liever privé rijden en geld besparen? Kies dan voor een marge auto.

Leasevoorraad Personenauto's »  Leasevoorraad Bedrijfswagens Â»  Financial Lease Calculator Â»  Financial Lease Makelaar Â»  Contact Â»

« Terug